A korai sportolás hat előnye/ Gyakorlati részvétel a gyerekek körében

 

A korai sportolásnak sok pozítiv hatása van a gyermekekre mind mentális, érzelmi és fizikális téren, mind a személyiség fejlesztése szempontjából is. Egyre több tanulmány és kutatás mutat arra bizonyítékot, hogy a fiatalkori sportolás és edzésben való részvétel megfelelő környezetben nagy hatással van a későbbi egészségmegőrző életmód kialakításában. Ennek az írásnak az elsődleges célja az, hogy egy átfogó írást olvashasson a szülő arról, hogy miért fontos a mozgás és milyen jótékony hatása lehet annak, ha a gyermekük sporttekvékenységben vesz részt már óvodás korban. Íme a legfontosabb hatásai a korai sportolásnak:

1. Egészségügyi előnyök:

Azok a gyerekek akik sportolnak vagy sporttevékenységben vesznek részt már nagyon fiatal korban, azoknál nagyobb a valószínűsége, hogy egy életen át fittek és aktívak maradnak. Az egészségesen és aktívan élő gyermekeknek (akik heti legalább 2-3-szor minimum 40 percet vagy annál többet mozognak) jobb a szív-és érrendszerük, az állóképességük , egészségesebb a csontozatuk, illetve lényegesen ritkább a gyermekkori elhízás. A sportolás jótékony hatással van az energiaszintre, a vérkeringésre és javítja az alvás minőségét is.

 

2. A személyiség fejlődése:

A szervezett keretek között rendezett sportfoglalkozások olyan környezetet alakítanak ki, amely segít a gyerekeknek a szociális- és jellembeli viselkedési értékek vagy szokások kialakításában, mint például az őszinteség, a becsületesség, a csapatmunka a bátorság és a kitartás. Emellett a környezet értékes eszközök segítségével fejleszteni tudja a vezetői tulajdonságokat, a kooperációs készséget, a fegyelmezettséget és a szófogadást is. A személyiségformáláshoz az edző, a környezet és az alkalmazott oktatási módszerek nagyban hozzájárulnak. A kicsik könnyen sajátítják el a pozitív jellemvonásokat bátorító környezetben, amikor egy példakép (az szülő, az edző, a társak) a megfelelő viselkedési mintákat mutatja nekik.

 

3. Tökéletesített gondolkodásmód és problémamegoldó készség:

A sport egyértelműen javítja a reakcióidőt és a problémamegoldó képességet. Egy kutatás amelyet Davis vezetett (2008) megmutatta, hogy azok a gyerekek akik sportoltak (minimum kétszer egy héten) azoknál lényegesen megnövekedett az agyi aktivitás azon része, amely kapcsolódik az analitikus gondolkodáshoz és a probléma megoldáshoz, összehasonlítva azokkal a gyerekekkel akik nem mozogtak és egész nap cask ültek. Amikor a gyermekek aktívan és élvezettel részt vesznek egy sportfoglalkozáson, könnyebben ki tudják zárni a környezetben előforduló figyelem eltereléseket, és hosszabb ideig képesek a figyelmüket egy valamire irányítani, azaz jobb a koncentrálóképességük. A sportolás szintén összefüggésbe hozható a jó tanulmányi eredményekkel.

 

4. Készségfejlesztés:

A sportfoglalkozások kiválóan alkalmasak arra, hogy fejlesszék és megerősítsék a gyermekeket, javítsák az egyensúly érzéket, a szem-és kéz koordinációt, valamint a testtartást. Ezen szokások elsajátítása kis korban elengedhetetlen. Amikor bizonyos képességeket elsajátítanak a gyermekek (és felnőttek is) sokkal magabiztossabbak lesznek mozdulataik, amely az élet egyéb területein is hasznukra válik. Az elsajátított képességek használata nagy öröm a gyermekek számára.


5. Érzelmi és mentális hozadék:

A sportolás érettséget és sikerélményt is ad. A gyerekek a sporton keresztül játékos módszerekkel rengeteget tanulhatnak magukról, megismerhetik érzelmeiket, türelmet, kitartást és szorgalmat tanulhatnak. A játékos módszerű tanítási megközelítéssel a kicsik egészséges környezetben tapasztalhatják meg a játékos versengést is. Ebben a biztonságos környezetben a gyermekek megtanulhatják, hogyan viszonyuljanak másokhoz, hogyan segítsék csapattársaikat és a sporton keresztül akár életre szóló barátságokat is köthetnek.

 

6. A sport és a mozgás megkedvelése, a sportban való aktív részvétel:

Amikor egy gyermek kiskorban megszeret egy sportot, az akár egy egész életen át örömöt okozhat neki. A mozgás élvezete örömet,, boldogságot és vidámságot hoz a gyermek életébe, míg a szülő számára segítség, hogy gyermekük ne keveredjen rossz társaságba, ne üljön túl sokat a számítógép előtt, ebben a modern világban. Ezért fontos, hogy már korán megszeresse a mozgást a gyermek. Emellett a csoportos foglalkozásokon, ahol a gyermekek érdeklődési köre hasonló, könnyen köttetnek hosszú, akár életre szóló barátságok.

A kicsik első találkozása a sporttal kulcsfontosságú. Az első foglalkozásokon kiderülhet hogy a gyermek egy életre megkedveli az adott sportágat, vagy inkább mást választ. Éppen ezért nélkülözhetetelen, hogy bármely sportot választja a gyermek vagy a szülő, az edző elkötelezett, szenvedélyes legyen, a környezet pedig olyan, ahol a gyermek biztonságban érzi magát.